Gaat u verhuizen? Neem dan onderstaande punten door. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan veel stress besparen.

Allereerst is het belangrijk dat het gas, water en licht wordt afgesloten en de telefoon, internet en televisie abonnementen worden stopgezet.  Houd verder rekening dat niet alleen de bank, verzekering en fondsen ingelicht dienen te worden, maar ook de gemeente, school, belastingdienst, huisarts, tandarts en andere specialisten. Denk verder ook aan de opvang van de kinderen en huisdieren.

Ruim voor de verhuizing dient de overdracht van de sleutel van het huidige en het nieuwe huis plaats te vinden. Eventueel kan een sleutel van het nieuwe huis bijgemaakt worden. Vergeet eventueel geleende spullen niet terug te geven. Verhuisdozen merken met nummers zorgt ervoor dat u uw spullen eenvoudig terug kunt vinden. Informeer verder leveranciers van nieuwe meubelen over de verhuizing en regel (digitale) verhuiskaarten.

Kort voor de verhuizing dienen resterende spullen en glaswerk ingepakt te worden en gordijnen, meubels en lampen gedemonteerd te worden. Verder dient alles meegegeven te worden aan de gemeentereiniging wat weg moet. Heeft u een antenne? Haal dan de antenne van het dak. Maak ook de trommel van de wasmachine vast. Verder dient u de nieuwe woning schoon te maken en de parkeerruimten rondom de oude en nieuwe woning vrij te houden op de verhuisdag.

Op de dag van de verhuizing dient u sleutels, geld, medische papieren en andere belangrijke papieren apart te houden en een paar dozen achter de hand te houden. Alle ruimten van de oude woning dienen voor het laatst gecontroleerd te worden, waarna u meterstanden opneemt en alle ramen en deuren goed sluit. Ten slotte geeft u de sleutel af aan de nieuwe eigenaar.

In het nieuwe huis raden wij aan om kamers te merken met nummers op de deuren en alle spullen direct in de juiste ruimte zetten. De koelkast en vrieskist dient aangesloten te worden na vier uur en de trommel van de wasmachine moet losgemaakt worden. Ook is het belangrijk dat de uitgepakte inventaris op verhuisschade gecontroleerd wordt.

Na de verhuizing wordt alles op de juiste plaats gezet en wordt alles uitgepakt. Vergeet geen naambord te plaatsen op de deur en kennis te maken met de nieuwe buren. Eventuele verhuisschade of schade aan de woning dient direct gemeld te worden. Ook het aanmelden bij het gemeentehuis dient niet vergeten te worden.

Dozen dienen na het inpakken goed gesloten te worden, maar niet dichtgeplakt. Ook stickers op de meubels plakken is geen goed idee. Verpak alles wat in dozen past in dozen en vul de desbetreffende dozen tot aan de rand, zodat de dozen eventueel opgestapeld kunnen worden. Op de verhuisstickers is het handig om de kamer te schrijven, zodat alle spullen direct op de goede plaats neergezet kunnen worden. Zet boeken zoveel mogelijk staand in de doos om schade te voorkomen. Op de staande laag kan het best licht ander materiaal geplaatst worden. Glas en aardewerk dienen in inpakpapier gerold te worden. Plaats de borden en glazen liggend in de doos en zorg ervoor dat het niet kan verschuiven! Vul de overige ruimte op met inpakpapier en vul de dozen tot maximaal twee centimeter onder de rand. Andere kwetsbare stukken dienen eerst gedemonteerd te worden, zoals bijvoorbeeld klokken. Zet vervolgens die losse onderdelen in dozen. Voor computers zijn speciale dozen beschikbaar. Geef de planten geen water en plaats de planten pas op de dag van de verhuizing in de doos. Zet kleinere planten in een open doos. Wij verpakken muurversieringen, zoals schilderijen, op de dag van de verhuizing in schilderij boxen en voor uw hangkleding hebben wij speciale garderobe boxen.